Karmelizowane jabłka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1,5 szklanki
  • woda

    1/4 szklanki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • skórka cytrynowa

  • jabłka

    1 twarde
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki (aby uniknąć ciemnienia jabłek dobrze jest je w trakcie krojenia wkładać do zimnej wody z kwaskiem cytrynowym ,a potem wodę dokładnie odlać)Na najszerszej patelni jaką mamy rozpuścić cukier z wodą,cynamonem i otarta skórką z jednej cytryny .dodać do syropu jabłka i smażyć je tylko delikatnie potrząsając patelnia do momentu,aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.Gorące jabłka razem z syropem przekładamy do słoików,zakręcamy i odstawiamy to ostygnięcia .
Bardzo dobry dodatek do deserów ,ale i same w sobie mogą być deserem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia / sytofala 09.10.2011 22:09
jutro zaczynam akcję jabłka także te też wypróbuję !!!!:)
czekoladka_m 07.10.2011 16:19
nigdy nie jadłam a już tym bardziej nie robiłam takich jabłek. Ale bardzo podoba mi się Twój pomysł:)
SmacznaPyza 04.10.2011 09:57
chyba sobie zrobię takie
Olaa 04.10.2011 09:50
supeer

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat