Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 twarde
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • Goździki całe Prymat

    2-3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obieramy. Przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i przekrawamy je jeszcze raz na pół - wzdłuż.

Na patelni roztapiamy miód oraz cukier. Układamy gruszki. Wrzucamy goździki. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, a sos pod gruszkami doprowadzamy do wrzenia.

Od czasu do czasu przewracamy gruszki na drugą stronę. Najlepiej róbcie to przy pomocy łyżki lub silikonowej szpatułki, nie za pomocą widelca, jeśli nie chcecie aby pozostawił on nieładne kłute ślady.

Po pewnym czasie sos zacznie się redukować. Gdy mocno zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i szkliste to znak, że deser jest już gotowy.

Gruszki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat