Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane gruszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 2 twarde
miód prawdziwy 3 łyżki
cukier trzcinowy 2 łyżki
Goździki całe Prymat 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane gruszki

Gruszki obieramy. Przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i przekrawamy je jeszcze raz na pół - wzdłuż.

Na patelni roztapiamy miód oraz cukier. Układamy gruszki. Wrzucamy goździki. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, a sos pod gruszkami doprowadzamy do wrzenia.

Od czasu do czasu przewracamy gruszki na drugą stronę. Najlepiej róbcie to przy pomocy łyżki lub silikonowej szpatułki, nie za pomocą widelca, jeśli nie chcecie aby pozostawił on nieładne kłute ślady.

Po pewnym czasie sos zacznie się redukować. Gdy mocno zgęstnieje, a gruszki staną się miękkie i szkliste to znak, że deser jest już gotowy.

Gruszki podajemy gorące z ulubionymi dodatkami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak