Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane buraczki z dodatkiem wytrawnego wina czerwonego
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka wlewamy wodę i kostkę bulionu grzybowego Kucharek, przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. Dodajemy dwie cebulki opalone nad gazem, suszone grzybki, listki laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. To wszystko gotujemy kilkanaście minut.
3. Masło klarowane dodajemy na patelnię i dodajemy pokrojone w piórka pozostałe cebulki.
4. Pieprz, oregano, miód, mieszamy w tył i w przód. Dorzucamy obrane buraki, pokrojone w słupki i smażymy około pięć minut.
5. Wlewamy chochelkę bulionu grzybowego i powoli gotujemy. Gotujemy płyn redukując go.
6. Podlewamy kolejną porcją bulionu, dusimy, aż do momentu, aż buraki będą kusiły smakiem.
7. Wlewamy czerwone wino do buraków i gotujemy około 8 minut.
8. Szczególnie polecamy karmelizowane buraczki do kaczki, łososia, halibuta, turbota, soczewicy oraz wszelakich kasz.