Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Karmelizowane buraczki z dodatkiem wytrawnego wina czerwonego

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Solidny, pyszny, zdrowy dodatek zarówno do mięs, ryb czy kasz. Same jako przekąska również świetnie smakują. 

Składniki:

Bulion grzybowy Kucharek
1 kostka
woda
0,5 litra
grzyby suszone
8 sztuk
liście laurowe
6 sztuk
Sklep Prymat
cebula cukrowa
5 sztuk
ziele angielskie
6 sztuk
Sklep Prymat
masło klarowane
2 łyżki
miód
1 łyżka
wino czerwone wytrawne
200 mililitrów
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
do smaku
oregano
do smaku
Sklep Prymat
ugotowany burak
8 sztuk

Porada

Najlepiej wybrać małe cebulki cukrowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane buraczki z dodatkiem wytrawnego wina czerwonego

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Do garnka wlewamy wodę i kostkę bulionu grzybowego Kucharek, przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

2. Dodajemy dwie cebulki opalone nad gazem, suszone grzybki, listki laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. To wszystko gotujemy kilkanaście minut.

3. Masło klarowane dodajemy na patelnię i dodajemy pokrojone w piórka pozostałe cebulki.

4. Pieprz, oregano, miód, mieszamy w tył i w przód. Dorzucamy obrane buraki, pokrojone w słupki i smażymy około pięć minut.

5. Wlewamy chochelkę bulionu grzybowego i powoli gotujemy. Gotujemy płyn redukując go.

6. Podlewamy kolejną porcją bulionu, dusimy, aż do momentu, aż buraki będą kusiły smakiem.

7. Wlewamy czerwone wino do buraków i gotujemy około 8 minut.

8. Szczególnie polecamy karmelizowane buraczki do kaczki, łososia, halibuta, turbota, soczewicy oraz wszelakich kasz.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak