Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowane buraczki z dodatkiem wytrawnego wina czerwonego

4.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Solidny, pyszny, zdrowy dodatek zarówno do mięs, ryb czy kasz. Same jako przekąska również świetnie smakują. 

Składniki:

Bulion grzybowy Kucharek 1 kostka
woda 0,5 litra
grzyby suszone 8 sztuk
liście laurowe 6 sztuk
cebula cukrowa 5 sztuk
ziele angielskie 6 sztuk
masło klarowane 2 łyżki
miód 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 200 mililitrów
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść lubczyku suszony Prymat do smaku
oregano do smaku
ugotowany burak 8 sztuk

Porada

Najlepiej wybrać małe cebulki cukrowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowane buraczki z dodatkiem wytrawnego wina czerwonego

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Do garnka wlewamy wodę i kostkę bulionu grzybowego Kucharek, przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

2. Dodajemy dwie cebulki opalone nad gazem, suszone grzybki, listki laurowe, ziele angielskie, lubczyk i sól. To wszystko gotujemy kilkanaście minut.

3. Masło klarowane dodajemy na patelnię i dodajemy pokrojone w piórka pozostałe cebulki.

4. Pieprz, oregano, miód, mieszamy w tył i w przód. Dorzucamy obrane buraki, pokrojone w słupki i smażymy około pięć minut.

5. Wlewamy chochelkę bulionu grzybowego i powoli gotujemy. Gotujemy płyn redukując go.

6. Podlewamy kolejną porcją bulionu, dusimy, aż do momentu, aż buraki będą kusiły smakiem.

7. Wlewamy czerwone wino do buraków i gotujemy około 8 minut.

8. Szczególnie polecamy karmelizowane buraczki do kaczki, łososia, halibuta, turbota, soczewicy oraz wszelakich kasz.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak