Karmelizowana marchewka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    3 sztuka
  • woda

    3/4 szklanka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • sok z pomarańczy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę ścieramy na jak najdłuższe wiórki. W garnuszku zagotowujemy syrop, dodajemy sok pomarańczowy oraz marchewkę. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do chwili gdy wiórki zmiękną i pokryją się cudownym karmelem. Odstawiamy na sitko na co najmniej godzinę lub noc całą :) Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku, używając do dekoracji lub produkcji marchewkowych i nie tylko słodkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 20.02.2013 20:13
ekstra
agnieszkalider 11.02.2013 22:20
rewelacyjna
Jastinka 08.02.2013 08:48
ciekawy pomysł
Lemon 13.01.2013 14:36
świetna
mufinka79 13.01.2013 14:27
wspaniale komponuje się z sernikiem :) Pycha
IwonaKa 13.01.2013 14:23
moja mama tak robiła,super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat