Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana cebula

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 szt
cebula czerwona 2 szt
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ocet winny czerwony 1 łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana cebula

Przygotowanie:
Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.
Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 02.03.2015 16:57
bardzo taką lubię, na chlebie zwłaszcza :)
cukiereczek 01.03.2015 14:01
idealna do sosów,zup,past

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak