Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARMELIZOWANA BOTWINKA

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
szalotka 1-2
miód 3 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: KARMELIZOWANA BOTWINKA

Botwinkę płuczemy pod zimną wodą. Korzenie\bulwy po uprzednim oczyszczeniu (pamiętajmy,że botwinki nie trzeba obierać) kroimy w grubsze plasterki\półplasterki, łodyżki kroimy na kilkucentymetrowe słupki. Liście zostawmy sobie np. na sałatkę.
Wszystko wrzucamy na kilka minut do wrzątku (tak, żeby były na półtwardo) a potem obficie przelewamy zimną wodą – nazywa się to blanszowaniem.
Następnie wkładamy całość na patelnię dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka oraz miód i przesmażamy ok. 5 minut na dużym ogniu. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny dla podkreślenia smaku i smażymy całość 1-2 minuty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.06.2013 22:08
Super jedzenie.
aisoglam 05.06.2013 19:00
Apetyczne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak