Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmazyn z patelni

5.0
(69)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karmazyn 1 sztuka mały
cytryna 1 sztuka
pomarańcza 1/2 sztuki
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1/4 szklanki
mąka 1,5 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
masło 1 łyżka
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Karmazyn z patelni

Kroki postępowania

1
Karmazyna rozmrozić ( najlepiej spokojnie przez noc w lodówce ułożonego w pojemniku ).Oskrobać . Usunąć pozostawione błonki w jamie brzusznej i dobrze umyć . Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Krok 1 - Karmazyn z patelni foto
2
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny, soku z pomarańczy ( można wrzucić kawałki miąższu - ja wpycham go do brzucha ryby ) ,szczypty soli i pieprzu.
Zalać marynatą ryby .Zostawić na godzinę .
Krok 2 - Karmazyn z patelni foto
3
Wyjąć rybę z marynaty i ponownie dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Naciąć od strony brzucha przy kręgosłupie . Usunąć ości oddzielając je od spodu ze strony kręgosłupa aż do bocznych skrzeli . Potem ostrożnie postarać się usunąć kręgosłup pozostawiając grzbietową płetwę tak by łączyła obie połówki ryby . Rybę rozpłaszczyć ( będzie przypominać wyglądem fladrę.
Jeszcze położyć na nią ręczniki kuchenne i docisnąć tak by usunąć płyn .
Posypać karmazyna solą , pieprzem i tymiankiem. Oprószyć mąką .
Krok 3 - Karmazyn z patelni foto
4
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść karmazyna skórą do spodu. Gdy sie zrumieni przewrócić delikatnie tak by sie nie rozpadł ( ja robie to łopatką do mięs i przytrzymuje widelcem ) . Docisnąć ogonek by zrobił się chrupki. Dołożyć masło by ryba przeszła jego smakiem.
Układać na sałacie . Podawać z ziemniakami z wody .Obok kłaść cytrynę do skropienia .
Krok 4 - Karmazyn z patelni foto
5
Karmazyn smażony na rumiano . Usuwam z niego większość ości , ale nie filetuję bo pięknie wygląda taki ,,rozpłaszczony " .Trochę jest z nim pracy bo w sprzedaży trafiam tylko mrożonego i w dodatku trzeba go skrobać ( warto tu zaznaczyć , ze skrobie sie go bardzo łatwo ) . Jest też już wypatroszony i bez głowy .
Krok 5 - Karmazyn z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 28.11.2013 22:42
rewelacyjna rybka:)
Izabela9 28.11.2013 20:01
Pyszna rybka i fajnie przyrządzona.
idealme 28.11.2013 19:26
nie przepadam za tą rybą, ale fajnie przyrządzona :)
Renata22 28.11.2013 18:51
ale piękny kawałek rybki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak