Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

karkówka 70-80 dag
pieczarki 60 dag
cebula 3 duże
mąka
olej w łyżki
masło łyżka
sól i pieprz
szczypiorek 3/4 pęczka, posiekany

Marynata

olej 2 łyżki - z bazylią, czosnkiem i pomidorami
sos sojowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
papryczka chili 2 małe, chili peperoncini suszone
sól łyżeczka
bazylia łyżeczka
oregano łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat łyżeczka

Sos

przecier pomidorowy 500 g
cukier 1-2 czubate łyżeczki
sól i pieprz
sos sojowy łyżka
woda 120 ml

Przepis i sposób przygotowania na: KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK

Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam na noc do lodówki.
Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plasterki.
Mięso obtaczam w mące, podsmażam na łyżce oleju, układam na dnie brytfanki do pieczenia.
Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam drugą łyżkę oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso.
Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli.
Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso.
Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem i piekę 90 minut w 200 stopniach (pod przykryciem, może to być folia aluminiowa).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.11.2017 12:01
Ja też. :)
SzczyptaChili 12.11.2017 11:47
Bardzo lubię tak zapiekaną karkówkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak