KARKÓWKA ZAPIEKANA POD PIERZYNKĄ Z CEBULI I PIECZAREK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • karkówka

    70-80 dag
  • pieczarki

    60 dag
  • cebula

    3 duże
  • mąka

  • olej

    w łyżki
  • masło

    łyżka
  • sól i pieprz

  • szczypiorek

    3/4 pęczka, posiekany

Marynata

  • olej

    2 łyżki - z bazylią, czosnkiem i pomidorami
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • papryczka chili

    2 małe, chili peperoncini suszone
  • sól

    łyżeczka
  • bazylia

    łyżeczka
  • oregano

    łyżeczka
  • Czosnek staropolski Prymat

    łyżeczka

Sos

  • przecier pomidorowy

    500 g
  • cukier

    1-2 czubate łyżeczki
  • sól i pieprz

  • sos sojowy

    łyżka
  • woda

    120 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki marynaty łączę. Mięso kroję w niezbyt grube plastry, dokładnie nacieram marynatą, odkładam na noc do lodówki.
Cebulę kroję w piórka, pieczarki w plasterki.
Mięso obtaczam w mące, podsmażam na łyżce oleju, układam na dnie brytfanki do pieczenia.
Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam drugą łyżkę oleju i szklę cebulę, wykładam na mięso.
Następnie wrzucam pieczarki wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli.
Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso.
Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem i piekę 90 minut w 200 stopniach (pod przykryciem, może to być folia aluminiowa).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 14.11.2017 12:01
Ja też. :)
SzczyptaChili 12.11.2017 11:47
Bardzo lubię tak zapiekaną karkówkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat