Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą.

Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    bez kości 50 dag
  • pieczarki

    50 dag
  • cebula

    4 duże sztuki
  • kukurydza w puszce

    pół puszki
  • koncentrat pomidorowy

    4 kopiaste łyżki
  • ketchup pikantny

    2 kopiaste łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • marynata

    do mięs klasyczna 2 łyżeczki
  • gorąca woda

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem, odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.11.2017 23:08
Syte danie na obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat