Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    bez kości 50 dag
  • pieczarki

    50 dag
  • cebula

    4 duże sztuki
  • kukurydza w puszce

    200 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    4 kopiaste łyżki
  • ketchup pikantny

    2 kopiaste łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • Marynata do mięs klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • gorąca woda

    do podlania mięsa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry. Następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem. Odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody (do uzyskania konsystencji sosu), na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godzin (lub krócej, zależnie od mięsa). Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JustChill 04.02.2020 15:56
Przepis fajny i szybki ale ja troche zmienilem, a mianowicie, dalem 3 cebule (i tak za duzo, dwie duze wystarcza), doprawilem cala mase papryka slodka i wrzucilem zióła prowansalskie. Co do pieczenia, 180stopni na termoobiegu godzina wystarcza, dobrze ze nie pieklem 2h bo bym wyciagnal wegiel :) Podalem z makaronem i ogorkiem po kaszubsku, petarda! Smakowitosci:) Dziekuje za szybki pomysl na obiad :)
Doradca Smaku 05.02.2020 08:23
A ja dziękuję za merytoryczny komentarz i podzielenie się swoim sposobem na przygotowanie tego dania!
gusia1000 02.11.2017 23:08
Syte danie na obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat