Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą
Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam.
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry. Następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem. Odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody (do uzyskania konsystencji sosu), na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godzin (lub krócej, zależnie od mięsa). Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.
5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego!