Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą

5.0
(549)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. 

Składniki:

karkówka wieprzowa
bez kości 50 dag
pieczarki
50 dag
cebula
4 duże sztuki
kukurydza w puszce
200 gramów
koncentrat pomidorowy
4 kopiaste łyżki
ketchup pikantny
2 kopiaste łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej
2 łyżki
Marynata do mięs klasyczna Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
gorąca woda
do podlania mięsa

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą

Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. 

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry. Następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem. Odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody (do uzyskania konsystencji sosu), na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godzin (lub krócej, zależnie od mięsa). Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agloval 03.01.2024 15:05
Nakrywać to folią lub pokrywą w piekarniku?
JustChill 04.02.2020 15:56
Przepis fajny i szybki ale ja troche zmienilem, a mianowicie, dalem 3 cebule (i tak za duzo, dwie duze wystarcza), doprawilem cala mase papryka slodka i wrzucilem zióła prowansalskie. Co do pieczenia, 180stopni na termoobiegu godzina wystarcza, dobrze ze nie pieklem 2h bo bym wyciagnal wegiel :) Podalem z makaronem i ogorkiem po kaszubsku, petarda! Smakowitosci:) Dziekuje za szybki pomysl na obiad :)
Doradca Smaku 05.02.2020 08:23
A ja dziękuję za merytoryczny komentarz i podzielenie się swoim sposobem na przygotowanie tego dania!
gusia1000 02.11.2017 23:08
Syte danie na obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak