Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z piekarnika (lub frytkownicy beztłuszczowej)
Z tego przepisu dowiesz się jak w łatwy sposób zrobić przepyszną, bardzo delikatną i soczystą karkówkę z piekarnika lub frytkownicy beztłuszczowej
- jak marynować karkówkę?
- ile piec karkówkę w piekarniku?
- jak przygotować karkówkę w air fryerze?
Karkówka z piekarnika czy też karkówka z frytkownicy beztłuszczowej znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją na obiad lub kolację, a także na śniadanie czy lunch do pracy. Duża porcja mięsa starczy na posiłek dla wielu osób!
1. Ząbki czosnku obieramy i przekrajany na pół. W karkówce nożem robimy otwory i wciskamy kawałki czosnku.
2. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i powoli dolewamy oliwy, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy mięso. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez co najmniej godzinę.
SPOSÓSB PRZYGOTOWANIA KARKÓWKI WE FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:
1. Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Zamarynuj je i odstaw na noc do lodówki.
2. Umieść plastry karkówki we frytkownicy, plastry mogą na siebie delikatnie nachodzić. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10-15 minut.