Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Karkówka z piekarnika (lub frytkownicy beztłuszczowej)

4.9
(79)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na karkówkę z piekarnika lub air fryera: soczyste mięso wieprzowe, które zachwyca smakiem, choć jego przygotowanie nie wymaga wcale wiele wysiłku. Zobacz, jak łatwo je przyrządzić w Twojej kuchni! 

Składniki:

karkówka wieprzowa
1,5 kg
oliwa
1/4 szklanki
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
czosnek
5 ząbków
ocet winny
1 łyżeczka
sól
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z piekarnika (lub frytkownicy beztłuszczowej)

Z tego przepisu dowiesz się jak w łatwy sposób zrobić przepyszną, bardzo delikatną i soczystą karkówkę z piekarnika lub frytkownicy beztłuszczowej

  • jak marynować karkówkę?
  • ile piec karkówkę w piekarniku?
  • jak przygotować karkówkę w air fryerze?


Karkówka z piekarnika czy też karkówka z frytkownicy beztłuszczowej znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją na obiad lub kolację, a także na śniadanie czy lunch do pracy. Duża porcja mięsa starczy na posiłek dla wielu osób!

1. Ząbki czosnku obieramy i przekrajany na pół. W karkówce nożem robimy otwory i wciskamy kawałki czosnku.

2. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i powoli dolewamy oliwy, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wstawiamy mięso. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy jeszcze przez co najmniej godzinę.

SPOSÓSB PRZYGOTOWANIA KARKÓWKI WE FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:

1. Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Zamarynuj je i odstaw na noc do lodówki. 

2. Umieść plastry karkówki we frytkownicy, plastry mogą na siebie delikatnie nachodzić. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10-15 minut. 

Do karkówki doskonale pasują dodatki takie jak ziemniaki lub frytki, ryż, warzywa oraz sałatki. Jeśli po posiłku zostanie Ci mięso, można je bez problemu odgrzać na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się do tego air fryer!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 27.03.2015 09:48
super mięsko ;)
fotoviderek 26.03.2015 07:22
Pyszności :)
Maridka19 26.03.2015 07:19
Domowe najlepsze :)
Krzysztof15 26.03.2015 07:00
lubie taka
w mojej kuchni 26.03.2015 00:49
smacznie się prezentuje na talerzu..
marcia7 25.03.2015 22:46
cudowne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak