Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z piekarnika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 1,5 kg
czosnek 5 ząbków
przyprawy 4 łyżeczki ( przyprawa do mięs)
miód prawdziwy 1 łyżeczka
olej 0,5 szklanki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z piekarnika

Kroki postępowania

1
Liście laurowe pokruszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać olej, przyprawę, miód, kminek, sól. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Krok 1 - Karkówka z piekarnika foto
2
Umyte mięso osuszyć, dokładnie natrzeć marynatą, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Krok 2 - Karkówka z piekarnika foto
3
Przed pieczeniem mięso oprószyć mieloną wędzoną papryką.
Krok 3 - Karkówka z piekarnika foto
4
Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Krok 4 - Karkówka z piekarnika foto
5
Piec w temp 170 stopni około 40 minut. Następnie rozciąć rękaw, polać sosem i piec około 70-80 minut.
Krok 5 - Karkówka z piekarnika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:36
lubię na kanapkę
adelajda 29.06.2017 15:28
Pyszne mięsko
w mojej kuchni 29.06.2017 13:51
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak