Karkówka z pieczarkami duszona w piwnym sosie

Karkówka z pieczarkami duszona w piwnym sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • suszona papryka

    szczypta
  • Rozmaryn suszony Prymat

    szczypta
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • pieczarki

    350 g
  • cebula biała

    1
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • cząber

    zczypta
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • zmielone nasiona kolędry

    szczypta
  • sok z cytryny

    do smaku
  • biała kapusta

    pół główki
  • piwo jasne

    2 szklanki
  • karkówka

    800 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
Karkówkę kroimy w plastry,nacieramy przyprawami(solą,pieprzem,lubczykiem,papryką,rozmarynem).Na patelni rozgrzewamy oliwę,na rozgrzaną oliwę wrzucamy plastry karkówki i zrumieniamy z dwóch stron,potem odkładamy do innego na czynia.Na ten sam tłuszcz na którym zrumieniana była karkówka,wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i listki laurowe,gdy cebula się zeszkli wrzucamy ponownie mięso i wszystko zalewamy piwem.Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem mięso żeby się dusiło.
Krok 2 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
W czasie ,gdy mięso się dusi na małym ogniu, czyścimy i płuczemy pieczarki,przekrajamy je na 4 części i wrzucamy do duszącego się w piwie mięsa.Patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy do dalszego duszenia.
Krok 3 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
Kapuste drobno szatkujemy lub kroimy nożem.Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy ok.10 min. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy listki laurowe oraz pokrojoną w paski cebulę.Gdy cebula się zeszkli i zrumieni dodajemy kapustę oraz przyprawy.Smażymy chwilę,na końcu dodajemy śmietanę,natkę i doprawiamy sokiem z cytryny. W razie konieczności doprawiamy do smaku Kucharkiem.
Krok 4 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
Gdy karkówka będzie miękka,odlewmy niewielką część sosu piwnego i dodajemy do niego śmietanę.Mieszamy i wlewamy ponownie wszystko do całośći.W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku.
Krok 5 - Karkówka z pieczarkami  duszona w piwnym sosie foto
Podajemy z kapustą i ziemniakami lub kluskami,np.śląskimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta27 06.02.2013 08:29
Dzięki jordi:)
jordi 06.02.2013 00:54
pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat