Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,7 kg
ząbki czosnku 5 szt.
Kminek mielony Prymat 5 łyżeczek
majeranek 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
sól około 4 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

Karkówkę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek, natrzeć solidnie solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Karkówkę wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki i nacinając delikatnie nożem powciskać w nią kawałeczki obranego czosnku.
Następnie włożyć karkówkę do woreczka do pieczenia, z wierzchu oprószyć delikatnie pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
Woreczek spiąć niezbyt ciasno klipsem, położyć zapięciem do góry na blachę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 1,5 godziny, na 30 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
Po upieczeniu nie wyjmować karkówki z woreczka, dać jej z 5 minut odpocząć, wtedy dopiero można ją podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 06.10.2016 13:29
wygląda bardzo smacznie i apetycznie
dodi 06.10.2016 11:03
pyszna karkóweczka
Łukasz15 05.10.2016 13:53
Taka karkówka jest przepyszna
tobi1989 05.10.2016 12:30
Smaczny pomysł:)
Justi2401 05.10.2016 12:13
Pyszna do chlebka :)
Małgorzata92 05.10.2016 12:13
Bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak