Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
piwo ciemne 1 szklanka
kminek 1 lyzeczka
majeranek 1 lyzeczka
czosnek 1 lyzeczka
sól 1 lyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie

Kroki postępowania

1

Karkówkę umyć dokładnie, lekko osuszyć i włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie foto
2

Mięso posypać majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem, natrzeć przyprawami, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie foto
3

Na drugi dzień wlać piwo, odstawić naczynie na 3-4 godziny, co godzinę mięso obracając.
Krok 3 - Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie foto
4

Następnie wsypać kminek, przykryte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 1,5 godziny. Zdjąć pokrywkę, zlać płyn i dopiekać jeszcze 15 minut.
Krok 4 - Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie foto
5

Wystudzić i schłodzić w lodówce, pokroić w cienkie plastry i podawać na kanapki
Krok 5 - Karkówka z kminkiem pieczona w ciemnym piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.06.2016 15:25
dobre mięsko
Pani Domu 31.05.2016 13:40
apetyczne mięsko
IKrakowianka 30.05.2016 22:27
bardzo fajne mięsko
agnieszka214 30.05.2016 18:31
Apetyczna karkówka
Damiano
Damiano 30.05.2016 17:34
fajny przepis
Ania321 30.05.2016 15:54
Wygląda pysznie :)
olkaaa 30.05.2016 15:34
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak