Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana karkówka z pieczonym ziemniakiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Marynowana karkówka, soczysta i pyszna to główne danie sezonu grillowego. Sekretem tego dania jest dobrej jakości mięso i marynata. Spróbujcie tego przepisu, który przygotował Piotr Ogiński. Do grillowanej karkówki proponuje podanie ziemniaka z parmezanem i papryka wędzoną. Sprawdźcie, czy wyszło smacznie ;) 

Składniki:

Karkówka:

czosnek 1 ząbek
woda 50 mililitrów
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 2 łyżki
Musztarda grillowa Prymat 2 łyżeczki
karkówka 300 gramów

Ziemniak:

ziemniaki ugotowane 1 sztuka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn 3 gałązki
parmezan 10 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana karkówka z pieczonym ziemniakiem

W misce wymieszaj czosnek, wodę, przyprawę do karkówki oraz musztardę. W tak przygotowanej marynacie marynuj karkówkę przez ok. 1 godzinę.

Ugotowanego ziemniaka przetnij na pół oraz pozbądź się końcówek, posyp papryką wędzoną, rozmarynem oraz parmezanem.

Karkówkę i ziemniaka piecz na rozgrzanym grillu ok. 15 minut z każdej strony.

Gotowe danie podawaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi oraz cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.04.2019 10:05
Zbliża się Majówka, a więc rozpoczęcie sezonu grillowego i będzie można wypróbować przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak