Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z garnka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
cebula 4 sztuki
olej 6 łyżek
papryka mielona 2 łyżeczki
majeranek 1 łyżka
sól 1 szczypta
miód 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
woda 5 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z garnka

Kroki postępowania

1
Mięso umyć , osuszyć , uformować odcinając sterczące kawałki . Przygotować marynatę z połowy oleju , miodu , papryki, majeranku , soli i pieprzu . Natrzeć mięso marynatą i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu .
Krok 1 - Karkówka z garnka foto
2
Obetrzeć marynatę .
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę .
W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju . Na gorący włożyć mięso i obrumienić ze wszystkich stron
Krok 2 - Karkówka z garnka foto
3
Wsypać cebulę i mieszając zeszklić koło mięsa . Zalać wodą . Dusić na małym gazie przy odkrytej pokrywce przez 1,5 godziny .
Sos powinien odparować do objętości ok. 1 szklanki .
Krok 3 - Karkówka z garnka foto
4
Mięso pokroić w plasterki . Sos doprawić do smaku .
Krok 4 - Karkówka z garnka foto
5
Najprostsza metoda pieczenia mięsa jaką znam . Nie wymaga pilnowania . Mięso wychodzi miękkie , soczyste .Do tego pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa . Zresztą nie ważne - grunt , że mięso jest na prawdę pyszne . Nawet Ci którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni dadzą sobie z tą metodą obróbki mięsa radę .
Krok 5 - Karkówka z garnka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 30.11.2013 19:53
przepyszna, polecam :)
babajaga1969 30.11.2013 19:22
i to jest dopiero pyszna wędlina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak