Karkówka z boczkiem z szynkowaru

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    0,8 kilograma
  • boczek wędzony

    0,4 kilograma
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    15 gramów
  • saletra potasowa

    2 gramy
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    szczypta
  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 małe sztuki
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • posiekane listki tymianku

    0,5 łyżeczki
  • woda

    80 mililitrów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
Karkówkę umyć i pokroić na kawałki.
Krok 2 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
Dodać pokrojony w kostkę boczek.
Krok 3 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
Dodać sól, saletrę, pieprz, ziele i liście laurowe.
Krok 4 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto

Ugniatać mięso przez ok. 15 minut. Włożyć do lodówki. Po 12 godzinach ponownie ugnieść mięso przez około 15 minut, a następnie umieścić mięso w lodówce na 12 kolejnych godzin.

Krok 5 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto

Po tym czasie dodać żelatynę i mięso przełożyć do szynkowaru. Na wierzch położyć rozmaryn i tymianek. Zamknąć szynkowar umieścić w garnku w wodą tak, aby poziom wody był około 3-4 cm od góry szynkowaru. Parzyć 2,5 godziny w temperaturze wody 80-90 stopni. Po tym czasie ściągnąć z ognia i poczekać aż woda wystygnie.

Krok 6 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto

Szynkowar umieścić w lodówce na około 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć gotową wędlinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat