Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka z boczkiem z szynkowaru

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 0,8 kilograma
boczek wędzony 0,4 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 15 gramów
saletra potasowa 2 gramy
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Ziele angielskie mielone Prymat szczypta
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 2 małe sztuki
rozmaryn świeży 1 gałązka
posiekane listki tymianku 0,5 łyżeczki
woda 80 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z boczkiem z szynkowaru

Kroki postępowania

1
Karkówkę umyć i pokroić na kawałki.
Krok 1 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
2
Dodać pokrojony w kostkę boczek.
Krok 2 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
3
Dodać sól, saletrę, pieprz, ziele i liście laurowe.
Krok 3 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
4

Ugniatać mięso przez ok. 15 minut. Włożyć do lodówki. Po 12 godzinach ponownie ugnieść mięso przez około 15 minut, a następnie umieścić mięso w lodówce na 12 kolejnych godzin.

Krok 4 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
5

Po tym czasie dodać żelatynę i mięso przełożyć do szynkowaru. Na wierzch położyć rozmaryn i tymianek. Zamknąć szynkowar umieścić w garnku w wodą tak, aby poziom wody był około 3-4 cm od góry szynkowaru. Parzyć 2,5 godziny w temperaturze wody 80-90 stopni. Po tym czasie ściągnąć z ognia i poczekać aż woda wystygnie.

Krok 5 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto
6

Szynkowar umieścić w lodówce na około 12 godzin. Po tym czasie wyciągnąć gotową wędlinę.

Krok 6 - Karkówka z boczkiem z szynkowaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak