Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

karkówka wieprzowa 5 plastrów
marynata teriyaki 5 łyżeczek
sól i pieprz 1 szczypta na plaster miesa
pieczarki 250 gram
ser żółty 100 gram
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki do pieczarek
olej rzepakowy 5 łyżek do smażenia

dodatkowo do sosu

mąka pszenna 1 łyżeczka
woda 5 łyżek

Porada

Wspaniała, soczysta i krucha karkówka w sosie teriyaki.Podczas smażenia otrzymamy bardzo ciemną barwę mięsa i sosu.Takie mięso zamarynowane właśnie w tym sosie jest bardzo delikatne i zaskakująco kruche.Polecam sos tym, którzy jeszcze nie próbowali.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy , tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami foto
2
Karkówkę kroimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy, skrapiamy każdy plaster mięsa sosem teriyaki i wcieramy go w karkówkę. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na 2-3 godziny.
Krok 2 - Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami foto
3
Tak przygotowane plastry karkówki układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Taki olej można również samemu wcześniej przygotować dodając bazylię i posiekany czosnek do oleju.
Krok 3 - Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami foto
4
Smażymy z każdej strony obracając co jakiś czas. Podczas smażenia podlewamy mięso wodą ,aby powstał nam sos.
Krok 4 - Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami foto
5
Przed podaniem na stół wyjmujemy karkówkę z patelni,rozkładamy na blaszce z piekarnika i na każdym kawałku kładziemy porcję pieczarek oraz posypujemy startym serem.
Zapiekamy około 10 min w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Krok 5 - Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami foto
6
Po wyjęciu mięsa dolej jeszcze pół szklanki wody na i zagotuj wszystko na patelni. W słoiczku rozpuść 1 łyżeczkę mąki pszennej w niedużej ilości wody i wylej na gotujący sos energicznie mieszając ,aby nie powstały grudki.
Krok 6 - Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 08.09.2015 21:57
Bardzo dziękuję :)
berys18 08.09.2015 12:03
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak