Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Czas na grzybki. A taki soi nie tylko świetnie smakuje w towarzystwie karkówki. Polecam!

Składniki:

karkówka 4 plastry
grzyby 100 gramów
rozmaryn 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
śmietana 30% 200 mililitrów
mąka 1 łyżka
bulion warzywny 1 szklanka

Porada

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie z puree ziemniaczano-selerowe i sałatka szwedzka.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie śmietanowo grzybowym

Mięso nacieramy z dwóch stron solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i obsmażamy karkówkę na złoto brązowego kolor.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę posiekany czosnek i grzyby. Smażymy przez parę minut dodajemy rozmaryn paprykę i zalewamy wszystko bulionem.

Dusimy do miękkości pod przykryciem do miękkości.
Śmietanę łączymy z mąką i mieszamy, aby nie powstały grudki wlewamy do reszty. Doprawić jeśli potrzeba i zagotować.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak