Karkówka w sosie śmietanowo borowikowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    4 szt ( po 200 g)
  • cebula

    1 szt (duża)
  • olej do smażenia

  • mąka

    6 łyżek
  • borowiki

    500 g
  • masło

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    500 ml
  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Oliwę rozgrzewamy na patelni, mięso podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
W rondelku na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 min. Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze 10-15 min. Śmietanę mieszamy z wywarem i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Danie doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 14.01.2016 10:38
smaczne mięsko :)
Wiesława1 18.10.2015 10:46
ale pysznie wygląda
Ada-Gaba 17.10.2015 16:26
znakomity obiadek
Aleksandra/Olcia 17.10.2015 09:43
mniam mniam
Janina 16.10.2015 23:57
Pyszności;)
Mniam 16.10.2015 23:52
Na sam widok człowiek robi się głodny :)
Franciszek 16.10.2015 23:20
dobre danie
halina17 16.10.2015 22:55
Smaczne danie
Bernadeta1 16.10.2015 22:21
super jedzonko
Jumper123 16.10.2015 20:27
smakowite danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat