Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie śmietanowo borowikowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 4 szt ( po 200 g)
cebula 1 szt (duża)
olej do smażenia
mąka 6 łyżek
borowiki 500 g
masło 1 łyżka
bulion warzywny 500 ml
śmietana 18 proc 250 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie śmietanowo borowikowym

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Oliwę rozgrzewamy na patelni, mięso podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
W rondelku na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 min. Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki, dodajemy do mięsa. Całość dusimy jeszcze 10-15 min. Śmietanę mieszamy z wywarem i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut. Danie doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.01.2016 10:38
smaczne mięsko :)
Wiesława1 18.10.2015 10:46
ale pysznie wygląda
Ada-Gaba 17.10.2015 16:26
znakomity obiadek
Aleksandra/Olcia 17.10.2015 09:43
mniam mniam
Janina 16.10.2015 23:57
Pyszności;)
Mniam 16.10.2015 23:52
Na sam widok człowiek robi się głodny :)
Franciszek 16.10.2015 23:20
dobre danie
halina17 16.10.2015 22:55
Smaczne danie
Bernadeta1 16.10.2015 22:21
super jedzonko
Jumper123 16.10.2015 20:27
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak