Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym z Kluseczkami śląskimi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 500g 1op
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe) 2szt 2szt
śmietana 18 proc 100ml 3łyżki
tłuszcz do formy
ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczana
jajko
pieprz
sól
karkówka 600g bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym z Kluseczkami śląskimi

SOS PIECZARKOWY:
-W GOTUJĄCEJ SIE WODZIE ROZPUSZCZAMY KOSTKI ROSOŁOWE
-OBRANE I POKROJONE PIECZARKI PODSMARZAMY NA OLEJU DO MOMENTU AŻ WODA KTÓRA ZNAJDUJE SIE W PIECZARKACH ODPARUJE DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ
-PODDUSZONE PIECZARKI WRZUCAMY DO ROSOŁKU
-ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ I ZABIELAMY ŚMIETANĄ
KARKÓWKA:
KARKÓWKĘ WKŁADAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO WCZEŚNIEJ POSMAROWANEGO TŁUSZCZEM
-ZALEWAMY SOSEM Z PIECZAREK I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
-PIECZEMY OK 1,5 DO 2GODZIN W TEMPERATURZE 200 STOPNI
KLUSECZKI ŚLĄSKIE:
-UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZEPUSZCZAMY PRZEZ PRASKĘ BĄDZ MASZYNKE DO MIELENIA MIĘSA
-WKŁADAMY DO WIĘKSZEJ MISKI I WYRÓWNUJEMY MASE
-DZIELIMY RĘKĄ NA 4 CZĘŚCI
-JEDNĄ Z NICH WYJMUJEMY I NA JEJ MIEJSCE WSYPUJEMY MĄKE ZIEMNIACZANĄ TYLE BY WYRÓWNAŁA SIE Z ILOŚCIĄ ZIEMNIAKÓW,DODAJEMY JEDNO JAJKO
-WYRABIAMY CIASTO
-Z CIASTA FORMUJEMY KULECZKI I ROBIMY DZIURKĘ NA ŚRODKU KLUSKI I WRZUCAMY DO GOTUJĄCEJ SIE OSOLONEJ WODY DO MOMENTU AŻ WYPŁYNĄ NA WIESZCH CZYLI TAK OD 5 DO 10MIN...KLUSECZKI POLEWAMY SOSEM KTÓRY ZOSTAŁ Z KARKÓWKI...SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pyzunia220292 11.04.2013 15:01
bardzo proszę:)
Marta11 03.04.2013 21:04
z checia zrobie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak