Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do gyrosa 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 6 łyżek
sól i pieprz do smaku

Mięso

karkówka 1,5 kg
cebula 1 sztuka
olej do smażenia

Sos grzybowy

grzyby suszone 1 garść - duża
cebula biała 1 sztuka
woda zimna 2 szkalnki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
sól i pieprz do smaku
masło 2 łyżki
mąka 1,5 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Lista składników

ziemniaki 1 kg

Porada

Karkówka pozostawiona na noc w marynacie jest zdecydowanie bardziej soczysta i aromatyczna!

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami

Kroki postępowania

1
Marynata: do małej torebki wrzucamy ziarenka ziela i pieprzu - miażdżymy je tłuczkiem do mięsa (dla uwolnienia aromatu) i wysypujemy do małej miseczki. Przeciskamy czosnek, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy ze sobą.
Krok 1 - Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami foto
2
Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry, nacieramy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki, dzięki czemu zmięknie i nabierze aromatu.
Krok 2 - Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami foto
3
Następnego dnia przygotowujemy mięso. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy nasze plastry karkówki z dwóch stron, na koniec dodając cebulę.
Krok 3 - Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami foto
4
Przekładamy podsmażoną karkówkę razem ze szklistą cebulką do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach C do miękkości.
Krok 4 - Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami foto
5
Sos grzybowy: dzień wcześniej zalewam suszone grzyby zimną wodą i pozostawiam na noc. Następnego dnia w rondelku podsmażam na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodaję grzyby i wodę, w której się moczyły (wodę przecedzam przez sitko, aby uniknąć resztek piasku i kolek). Następnie dodaję wszystkie przyprawy i gotuję całość ok. 20 minut. Na koniec zagęszczam sos mąką - wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody i śmietaną. Gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 5 - Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami foto
6
Ziemniaki podgotowuję w osolonej wodzie, następnie półtwarde odcedzam i przekładam do naczynia żaroodpornego (bez pokrywy), posypuję ziołami prowansalskimi i piekę do miękkości. Upieczoną karkówkę wykładam na półmisek i polewam sosem grzybowym.
Krok 6 - Karkówka w sosie grzybowym z pieczonymi ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 02.11.2014 17:40
Bardzo smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak