Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 3 sztuki
mąka do obtaczania
sól i pieprz do smaku
cebula 5 sztuk
woda 0,75 litra
kasza gryczana 2 woreczki
pieczarki 3 sztuki
karkówka 50 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Gdy obsmażymy mięso przekładamy je do rondla a smażymy cebulę na złoty kolor.

Pieczarki oczyścić i pokroić, dodać pod koniec smażenia do cebulki. Smażyć razem około 2 minut.

Cebulę z pieczarkami przełożyć do mięsa, zalać wodą.
Dodać liść, ziele, lubczyk i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
W razie potrzeby można dodatkowo zagęścić sos mąką.

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Kaszę wyłożyć na talerze polać sosem z mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 13.01.2014 09:27
smaczna karkóweczka
Konczi 13.01.2014 07:19
idealny sosik i mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak