Karkówka w śmietanie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    1 kg
  • cebula biała

    4 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • śmietana 30%

    400 ml
  • karkówka

    1 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę kroimy na plastry grubości 0,5-1cm, obsypujemy przyprawą do grilla, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie umyte pieczarki i obrane cebule kroimy na pół plastry. Karkówkę smażymy chwilę na oleju, tak by tylko lekko się zarumieniła.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy 1/3 pieczarek i połowę cebuli, lekko solimy i pieprzymy, następnie kładziemy warstwę karkówki, na nią wyciskamy 2 ząbki czosnku i posypujemy ziołami. Następnie czynność powtarzamy: pieczarki, cebula, karkówka czosnek i zioła. Wierzch zasypujemy pozostałymi pieczarkami i zalewamy śmietaną.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 1,5 godziny.
W między czasie lekko uciskamy pieczarki, aby pokryły się śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 20.06.2011 16:37
smacznie
berys18 17.10.2010 16:41
kaloryczne, ale pyszne
Kate131 08.08.2010 09:24
smaczne
Koper 02.08.2010 14:34
ciekawie brzmi,zobaczymy jak smakuje. Jakimi ziołami przyprawiasz?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat