Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w musztardzie i orzechach

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

natka pietruszki 1/2 pęczka
Szczypiorek cienki 1/2 pęczka
czosnek 4 ząbki
jajko 2 sztuki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
chleb pszenny 1 kromka
czubryca zielona do smaku
orzechy włoskie 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
karkówka 80 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w musztardzie i orzechach

Kroki postępowania

1
Karkówkę myję osuszam ręcznikiem papierowym nacieram równomiernie solą i pozostałymi przyprawami z każdej strony,zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Karkówka w musztardzie i orzechach foto
2
Następnego dnia nagrzewam piekarnik do 180*c odwijam mięso z folii wkładam do naczynia żaroodpornego wlewam szklankę wody zamykam naczynie pokrywką i piekę 50 minut. W tym czasie robię płaszczyk orzechowy: natkę pietruszki i szczypiorek siekam nożem,wsypuję do miski dodaję zmielone orzechy musztardę wbijam jajka wsypuję bułkę dodaję pokruszony drobniutko chlebek i mieszam wszystko na jednolitą masę ,doprawiam do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Krok 2 - Karkówka w musztardzie i orzechach foto
3
Po upływie 50-60 minut wyjmuję karkówkę smaruję wierzch masą i wkładam ponownie do piekarnika i piekę jeszcze około 45 minut.Gdyby wierzch zaczął zbyt szybko się rumienić nakrywam folią aluminiową i ściągam przed końcem pieczenia.
Krok 3 - Karkówka w musztardzie i orzechach foto
4
Po upieczeniu wystudzić.Kroić na drugi dzień,podawać jako dodatek do pieczywa.
Krok 4 - Karkówka w musztardzie i orzechach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.01.2014 08:16
wow ! z orzeszkami muszę spróbować :)
migotka28 02.01.2014 23:19
pyszne zdrowe mięsko
Milka100 02.01.2014 22:32
pyszne mięsko
Łucja 02.01.2014 10:33
pyszne mięsko :)
Mniam 02.01.2014 09:14
Bardzo lubię pieczoną karkówkę. Twoja wygląda rewelacyjnie i na pewno też tak smakuje. Podoba mi się ta masa, którą posmarowałaś mięso.
wiejska-chatka 01.01.2014 19:39
Takiego przepisu nie mogę przegapić. Jak tylko w lodówce po tych świętach zrobi się pusto na pewno ją upiekę.
Olga_SK 01.01.2014 17:10
Smakowite mięsko! :)
monika141 01.01.2014 16:54
smakowite mięsko
Renataj 01.01.2014 16:42
Uwielbiam domową karkówkę ale z orzechami jeszcze nie jadłam.
Katarzyna59 01.01.2014 16:26
smaczna karkówka
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 16:18
Mniam mniam
stokrotka 01.01.2014 15:56
pyszne mięsko domowe
Jusiaa 01.01.2014 15:54
Karkówka imponująca :)
norweska20 01.01.2014 15:48
smaczne mięso super dodatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak