Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w marynacie cytrynowej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

karkówka wieprzowa 1,5 kg

Marynata

olej sezamowy 12 łyżek
cebula 2 sztuki
sok z cytryny 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w marynacie cytrynowej

Kroki postępowania

1
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
Cebulę obieram, kroję w plastry, przekładam do miski, dodaję olej i wyciśnięty sok z cytryny. Wsypuje bazylię, doprawiam solą i pieprzem,
Krok 1 - Karkówka w marynacie cytrynowej foto
2
wkładam mięso, obracam by było pokryte marynatą i odstawiam na minimum 12 godz.. Podczas marynowania, mięso obracam co 2-3 godz.
Krok 2 - Karkówka w marynacie cytrynowej foto
3
Następnie przekładam mięso wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na co najmniej 2 godziny. Wyłączam piekarnik i odstawiam mięso do wystudzenia.
Krok 3 - Karkówka w marynacie cytrynowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 04.01.2015 20:33
fajna marynata
engie23 04.01.2015 19:20
z chęcią bym zjadła :)
Megg 04.01.2015 19:03
wyśmienita karkóweczka
Ania84 04.01.2015 18:52
bardzo smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak