Karkówka w marynacie cebulowo-czosnkowej i ziołach podana z grillowaną cukinią i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso i dodatki

  • karczek

    1 kg
  • pieczarki

    6 szt/ duże najlepiej
  • cukinia

    1 szt/duża

marynata;

  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    1 główka
  • olej rzepakowy

    1/2 szkl/ aromatyzowany ziołami
  • chilli

    1/2 łyżeczki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cząber

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso;
Karczek kroimy na plastry najlepiej cienko ok1cm .
Pieczarki i cukinię kroimy w plastry zostawiamy na talerzyku.
Marynata;
Z podanych składników robimy marynatę,zostawiamy na chwilkę by zioła oddały swój smak, następnie wciskamy czosnek i pokrojoną na drobno cebulę.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i dobrze obtaczamy z każdej strony, umieszczamy w naczyniu szklanym i zostawiamy na 12h.

Grillujemy przez ok 45min z każdej strony.
Warzywa kładziemy 10 min, przed końcem pieczenia mięsa, wcześniej dobrze jest je musnąć marynatą, która i tak zostaje na dnie miski, pieczemy je ok 3min z każdej strony.
W tym czasie co kładziemy warzywa na grillu , na każdy plaster upieczonego już prawie karczku, kładziemy po łyżeczce pozostałej cebuli w misce, u mnie została, tak zdąży zmięknąć jeszcze i doda smaku całości.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
molanka 21.07.2014 16:42
aż ma się ochotę wrzucić na ruszt
gosia561 21.07.2014 14:53
idealna marynata
caralajna 21.07.2014 14:47
taka bogata w smakach marynata na pewno daje pyszny efekt
Marta1986 21.07.2014 14:26
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat