Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w marynacie cebulowo-czosnkowej i ziołach podana z grillowaną cukinią i pieczarkami
Karczek kroimy na plastry najlepiej cienko ok1cm .
Pieczarki i cukinię kroimy w plastry zostawiamy na talerzyku.
Marynata;
Z podanych składników robimy marynatę,zostawiamy na chwilkę by zioła oddały swój smak, następnie wciskamy czosnek i pokrojoną na drobno cebulę.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i dobrze obtaczamy z każdej strony, umieszczamy w naczyniu szklanym i zostawiamy na 12h.
Grillujemy przez ok 45min z każdej strony.
Warzywa kładziemy 10 min, przed końcem pieczenia mięsa, wcześniej dobrze jest je musnąć marynatą, która i tak zostaje na dnie miski, pieczemy je ok 3min z każdej strony.
W tym czasie co kładziemy warzywa na grillu , na każdy plaster upieczonego już prawie karczku, kładziemy po łyżeczce pozostałej cebuli w misce, u mnie została, tak zdąży zmięknąć jeszcze i doda smaku całości.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 10 min.