Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w kapuście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

karczek 70 dag
kapusta kiszona 40 dag
pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 ziarenka
pieprz 2 ziarenka
czosnek 2 ząbki
tymianek 1/2 łyżeczki

Marynata

olej 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w kapuście

Kroki postępowania

1
Karkówkę myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Olej mieszamy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Mięso wkładamy do pojemnika, obtaczamy w marynacie i wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Karkówka w kapuście foto
2
Po tym czasie podsmażamy mięso z obu stron na rumiano i zdejmujemy z ognia. Kapustę odciskamy i szatkujemy, a pieczarki i cebulę kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na pozostałym tłuszczu z patelni podsmażamy kapustę z pieczarkami, cebulą i pomidorami. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dusimy około 15 minut.
Krok 2 - Karkówka w kapuście foto
3
Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażoną kapustę, na nią układamy plastry karkówki. Naczynie przykrywamy pokrywą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190C godzinę.
Krok 3 - Karkówka w kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 26.05.2015 19:42
super wygląda
Anna133 26.05.2015 18:05
zapowiada się nie zwykle smaczne jedzonko
w mojej kuchni 26.05.2015 16:53
pyszne jedzonko obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak