Karkówka suszona surowa na kanapki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól

    0,5 szklanki
  • czosnek

    6 dużych ząbków,
  • papryka słodka mielona

    0,5 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    łyżeczka
  • majeranek

    łyżeczka
  • nowa pończocha

  • karkówka

    1,2-1,5 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawałek mięsa myjemy pod strumieniem zimnej wody i bardzo starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie wcieramy w całe mięso i wszelkie jego zakamarki cukier. Przekładamy do formy keksowej i wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wylewamy nagromadzony płyn, dokładnie myjemy i osuszamy mięso (oraz formę) i wcieramy w karkówkę sól. Ponownie wstawiamy w formie na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie myjemy mięso pod strumieniem zimnej wody, dokładnie osuszamy. Przygotowujemy mieszankę: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami. Wcieramy w mięso i znowu wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso do pończochy i wieszamy w suchym, ale przewiewnym miejscu, np przy oknie. Karkówka ma wisieć co najmniej przez 4 doby - można dłużej. Po 4 dobach jest gotowa do spożycia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 26.06.2013 21:51
Wygląda niezwykle apetycznie.
Alex_M 22.06.2013 10:44
fantastycznie wyglada
Klausia 13.06.2013 14:23
oo jestem wielbicielką samoróbek :)
Halina14 08.06.2013 08:05
ciekawy pomysł na karkówkę
Sarenka 05.06.2013 08:21
Ilość i waga - choć nie ważyłam - raczej drastycznie się nie zmienia. Mięso wypuszcza trochę soku podczas "cukrzenia i solenia", więc przez utratę wody może być nieco lżejsze, ale niewiele.
Katarzyna/kate1980 03.06.2013 19:03
bardzo fajny przepis
owca441 03.06.2013 18:08
ile mięsa zostaje na końcu obrobki?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat