Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka suszona surowa na kanapki

5.0
(42)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 0,5 szklanki
sól 0,5 szklanki
czosnek 6 dużych ząbków,
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat łyżeczka
majeranek łyżeczka
nowa pończocha
karkówka 1,2-1,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka suszona surowa na kanapki

Kawałek mięsa myjemy pod strumieniem zimnej wody i bardzo starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie wcieramy w całe mięso i wszelkie jego zakamarki cukier. Przekładamy do formy keksowej i wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wylewamy nagromadzony płyn, dokładnie myjemy i osuszamy mięso (oraz formę) i wcieramy w karkówkę sól. Ponownie wstawiamy w formie na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie myjemy mięso pod strumieniem zimnej wody, dokładnie osuszamy. Przygotowujemy mieszankę: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami. Wcieramy w mięso i znowu wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie wkładamy mięso do pończochy i wieszamy w suchym, ale przewiewnym miejscu, np przy oknie. Karkówka ma wisieć co najmniej przez 4 doby - można dłużej. Po 4 dobach jest gotowa do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grmag 02.09.2022 17:26
Ale w pończochę? Przecież to sam plastyk
Doradca Smaku 05.09.2022 10:35
Pończocha bawełniana (nie plastikowa!) to domowy i najprostszy sposób do zawieszenia takiej karkówki. Idealna byłaby siatka ze sznurków, ale o taką znacznie trudniej. ;) pozdrawiam, Doradca Smaku
anemon 26.06.2013 21:51
Wygląda niezwykle apetycznie.
Alex_M 22.06.2013 10:44
fantastycznie wyglada
Klausia 13.06.2013 14:23
oo jestem wielbicielką samoróbek :)
Halina14 08.06.2013 08:05
ciekawy pomysł na karkówkę
Sarenka 05.06.2013 08:21
Ilość i waga - choć nie ważyłam - raczej drastycznie się nie zmienia. Mięso wypuszcza trochę soku podczas "cukrzenia i solenia", więc przez utratę wody może być nieco lżejsze, ale niewiele.
Katarzyna/kate1980 03.06.2013 19:03
bardzo fajny przepis
owca441 03.06.2013 18:08
ile mięsa zostaje na końcu obrobki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak