Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka po żydowsku

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karkówka po żydowsku - danie z mnóstwem cebuli, pieczarek, z dodatkiem ogórków konserwowych i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, ziele angielskie czy zioła prowansalskie. Jeśli lubisz dania z karkówki, sprawdź także przepis na karkówkę po cygańsku.

Składniki:

karkówka 4-5 plastrów
pieczarki ok. 1/2 kg
cebula 2 sztuki
ogórki konserwowe 3 sztuki
Zalewa: 1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
keczup łagodny 1/2 szklanki
majeranek 1,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
masło 2 łyżki
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka po żydowsku

Kroki postępowania

1
Plastry karkówki lekko rozbijam, doprawiam solą, pieprzem, papryką, częścią ziół prowansalskich i majeranku - odstawiam na 20 minut.
Krok 1 - Karkówka po żydowsku foto
2
Po tym czasie rozgrzewam na patelni olej, przekładam karkówkę i obsmażam ją z dwóch stron na złoty kolor.
Krok 2 - Karkówka po żydowsku foto
3
Zdejmuję mięso i na tym samym oleju lekko podsmażam pokrojone w piórka cebule, dodając odrobinę majeranku.
Krok 3 - Karkówka po żydowsku foto
4
Pieczarki kroję na mniejsze części i podsmażam je z 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich na rozgrzanym masełku - do momentu, aż odparuje sok. Na końcu doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Karkówka po żydowsku foto
5
Zalewę z ogórków konserwowych mieszam z koncentratem pomidorowym, keczupem, resztą ziół prowansalskich, majerankiem i solą.
Krok 5 - Karkówka po żydowsku foto
6
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładam odrobinę cebuli i przekładam karkówkę.
Krok 6 - Karkówka po żydowsku foto
7
Na karkówkę wykładam pieczarki oraz pokrojone w drobną kostkę - ogórki konserwowe.
Krok 7 - Karkówka po żydowsku foto
8
Na wierzchu rozrzucam podsmażoną cebulę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz listki laurowe.
Krok 8 - Karkówka po żydowsku foto
9
Na danie wylewam wcześniej przygotowaną zalewę - piekę pod przykryciem do miękkości mięsa.
Krok 9 - Karkówka po żydowsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ravic 07.01.2024 19:52
Karkówka po żydowsku hahahaha litości xd
Wacław 20.01.2017 20:40
smaczne mięsko :-)
Janina 20.01.2017 16:39
Smaczne danie;))
Ela15 20.01.2017 15:02
fajny przepis
Pani Domu 20.01.2017 12:20
smaczne mięsko
Franciszek 20.01.2017 01:16
dobre danie
IKrakowianka 19.01.2017 21:38
smaczne mięsko
dodi 19.01.2017 21:06
pyszne jedzonko
Krzysztof15 19.01.2017 20:31
bardzo smaczna
edytazaw89@wp 19.01.2017 19:25
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak