Karkówka po żydowsku

Karkówka po żydowsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    4-5 plastrów
  • pieczarki

    ok. 1/2 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • ogórki konserwowe

    3 sztuki
  • Zalewa:

    1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • keczup łagodny

    1/2 szklanki
  • majeranek

    1,5 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ziele angielskie całe

    3-4 ziarenka
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziaren
  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka po żydowsku foto
Plastry karkówki lekko rozbijam, doprawiam solą, pieprzem, papryką, częścią ziół prowansalskich i majeranku - odstawiam na 20 minut.
Krok 2 - Karkówka po żydowsku foto
Po tym czasie rozgrzewam na patelni olej, przekładam karkówkę i obsmażam ją z dwóch stron na złoty kolor.
Krok 3 - Karkówka po żydowsku foto
Zdejmuję mięso i na tym samym oleju lekko podsmażam pokrojone w piórka cebule, dodając odrobinę majeranku.
Krok 4 - Karkówka po żydowsku foto
Pieczarki kroję na mniejsze części i podsmażam je z 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich na rozgrzanym masełku - do momentu, aż odparuje sok. Na końcu doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Krok 5 - Karkówka po żydowsku foto
Zalewę z ogórków konserwowych mieszam z koncentratem pomidorowym, keczupem, resztą ziół prowansalskich, majerankiem i solą.
Krok 6 - Karkówka po żydowsku foto
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładam odrobinę cebuli i przekładam karkówkę.
Krok 7 - Karkówka po żydowsku foto
Na karkówkę wykładam pieczarki oraz pokrojone w drobną kostkę - ogórki konserwowe.
Krok 8 - Karkówka po żydowsku foto
Na wierzchu rozrzucam podsmażoną cebulę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz listki laurowe.
Krok 9 - Karkówka po żydowsku foto
Na danie wylewam wcześniej przygotowaną zalewę - piekę pod przykryciem do miękkości mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

20.01.2017 20:40
smaczne mięsko :-)

Janina

20.01.2017 16:39
Smaczne danie;))

Ela15

20.01.2017 15:02
fajny przepis

Pani Domu

20.01.2017 12:20
smaczne mięsko

Franciszek

20.01.2017 01:16
dobre danie

IKrakowianka

19.01.2017 21:38
smaczne mięsko

dodi

19.01.2017 21:06
pyszne jedzonko

Krzysztof15

19.01.2017 20:31
bardzo smaczna

[email protected]

19.01.2017 19:25
Wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat