Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO

5.0
(700)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karkówka po cygańsku, to doskonała opcja na obiad dla największych fanów wyrazistych smaków! Mięso pieczone w piekarniku z dodatkiem pieczarek, papryki i cebuli z pikantnym sosem zasmakuje wszystkim. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Lista składników

karkówka 1-1,5 kilograma
pieczarki 500 gramów
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 6 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
mąka pszenna
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos

woda 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 200 gramów
papryczka chili 1 sztuka
ketchup pikantny 0,5 szklanki
czosnek 2 ząbki
cukier 3 łyżki
ocet winny 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO

  • Pyszne danie jednogarnkowe
  • Delikatne, idealnie doprawione mięso
  • Doskonale smakuje z ziemniakami, kaszami lub ryżem

Przepis na karkówkę po cygańsku na ostro, to pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealnie doprawione mięso, po upieczeniu w piekarniku jest delikatne i kruche, a skomponowane z kremowym sosem pomidorowym smakuje obłędnie!

Kroki postępowania

1

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry ok 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawione kawałki mięsa, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Krok 1 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO foto
2

Podsmażone plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w 6tki lub 8mki, rozłożyć na mięsie.

Krok 2 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO foto
3

Pieczarki oczyścić, przekroić na połówki i wyłożyć na cebulę.

Krok 3 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO foto
4

Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, wyłożyć na pieczarkach. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem.

Krok 4 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO foto
5

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w garnuszku, papryczkę chili pokroić w plasterki, dodać do sosu. Gotowym sosem zalać mięso.

Krok 5 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO foto
6

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 1,5-2 godziny w temperaturze 200 stopni.

Krok 6 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO foto

Karczek po cygańsku, to w miarę łatwe danie do przygotowania, które z pewnością zrobi duże wrażenie na gościach. Jeśli lubicie kluski śląskie lub kopytka, możecie przygotować je jako dodatek do mięsa. Świetnie się skomponują i urozmaicą danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycją 29.12.2022 08:56
Można zamienić karkówkę na schab? Ewentualnie szynkę?
Doradca Smaku 30.12.2022 15:35
Tak! :)
Szyszka00 05.10.2021 18:36
Jaka surówka będzie najlepsza do tego dania?
Piotr 4 tygodnie temu
Ja z kiszoną czerwoną kapustą
Doradca Smaku 05.10.2021 19:02
Idealna będzie surówka z białej kapusty i marchewki. Polecam :)
Olalencia 09.02.2020 10:19
Czy ocet winny jest konieczny? Ewentualnie Można go czymś zamienić? Nie mam w domku, a cgce dziś przyrządzić ta karkoweczke
Doradca Smaku 10.02.2020 12:57
Nie jest, ale dzięki niemu sos będzie miał lekko winny smak. Zastąpić o możesz winem, sokiem z cytryny lub wytrawną nalewką.
anulaaa12 21.12.2019 14:03
Wyszło pyszne! Ale karkówka była trochę mało wyrazista w smaku a posolilam każdy kawałek z dwóch stron i była trochę gumiasta od czego to zależy? Co dodać zmienić?
Ja 22.01.2023 19:03
Ja karkówkę peklowalam 24 h w różnych przyprawach i później ontaczalam w mące i dalej według przepisu
Doradca Smaku 10.02.2020 12:56
Wiele zależy od jakości mięsa. Być może taka jest przyczyna gumiastej konsystencji mięsa.
Lordshire 20.04.2019 14:44
Po co cukier, normalni jestescie?
Krzysiek 18.01.2024 17:41
Dokładnie nie chcesz cukru to nie używaj. Ale kto jest normalny, zrozumiesz po swoim słabym wpisie
Doradca Smaku 23.05.2019 15:49
Jeśli uważasz, że cukier jest zbędny, to go pomiń. Po co te epitety?
Pani Domu 10.04.2017 15:46
pyszna karkówka
asiatok 07.08.2016 21:03
naprwdę smakowite
Termitek79 28.01.2016 09:00
Pyszne mięso, takie kruche i soczyste , ja je podałam z kaszą owsianą... wyśmienite
Saga123 09.09.2015 16:55
apetycznie wygląda :)
iziona 09.09.2015 15:46
Kocham mięsko, a takie to nawet bardzo :)
berys18 09.09.2015 13:54
pysznie wygląda
w mojej kuchni 09.09.2015 10:37
pyszne danie do zjedzenia
ben-ka 09.09.2015 10:06
Bardzo smaczny obiadek.
bogusia 82 08.09.2015 23:29
wspaniałe danie, pycha:)
misia53 08.09.2015 21:37
Przesmacznie wygląda Twoje danie
Małgorzata Pin 08.09.2015 20:53
pyszne mięsko.
Wiktoria29 08.09.2015 20:42
wygląda zachęcająco
kasiaw 08.09.2015 20:22
bardzo smaczne - polecam :)
Renataj 08.09.2015 20:09
Smakowicie się prezentuje:)
mirosława4 08.09.2015 19:42
apetyczna , warta wypróbowania
DorotaZ 08.09.2015 19:35
Smaczna propozycja
dollce 08.09.2015 19:23
wygląda apetycznie
marcia7 08.09.2015 18:21
świetnie przyprawiona
Aannkaa82 08.09.2015 17:59
Super mięsko :)
Motorek 08.09.2015 17:18
Pyszny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak