KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    1-1,5 kg
  • pieczarki

    500 gram
  • papryka czerwona

    2 szt
  • cebula

    6 szt
  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

Sos

  • woda

    1 szkl
  • koncentrat pomidorowy

    200 gram
  • papryczka chili

    1 szt
  • ketchup pikantny

    0,5 szkl
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyzka
  • sól i pieprz

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO  foto
1/ Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry ok 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawione kawałki mięsa, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Krok 2 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO  foto
2/ Podsmażone plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w 6tki lub 8mki, rozłożyć na mięsie.
Krok 3 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO  foto
3/ Pieczarki oczyścić, przekroić na połówki i wyłożyć na cebulę.
Krok 4 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO  foto
4/ Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, wyłożyć na pieczarkach. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem.
Krok 5 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO  foto
5/ Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w garnuszku, papryczkę chili pokroić w plasterki, dodać do sosu. Gotowym sosem zalać mięso.
Krok 6 - KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO  foto
6/ Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 1,5-2 godziny w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olalencia 09.02.2020 10:19
Czy ocet winny jest konieczny? Ewentualnie Można go czymś zamienić? Nie mam w domku, a cgce dziś przyrządzić ta karkoweczke
Doradca Smaku 10.02.2020 12:57
Nie jest, ale dzięki niemu sos będzie miał lekko winny smak. Zastąpić o możesz winem, sokiem z cytryny lub wytrawną nalewką.
anulaaa12 21.12.2019 14:03
Wyszło pyszne! Ale karkówka była trochę mało wyrazista w smaku a posolilam każdy kawałek z dwóch stron i była trochę gumiasta od czego to zależy? Co dodać zmienić?
Doradca Smaku 10.02.2020 12:56
Wiele zależy od jakości mięsa. Być może taka jest przyczyna gumiastej konsystencji mięsa.
Lordshire 20.04.2019 14:44
Po co cukier, normalni jestescie?
Doradca Smaku 23.05.2019 15:49
Jeśli uważasz, że cukier jest zbędny, to go pomiń. Po co te epitety?
Pani Domu 10.04.2017 15:46
pyszna karkówka
asiatok 07.08.2016 21:03
naprwdę smakowite
Termitek79 28.01.2016 09:00
Pyszne mięso, takie kruche i soczyste , ja je podałam z kaszą owsianą... wyśmienite
Saga123 09.09.2015 16:55
apetycznie wygląda :)
iziona 09.09.2015 15:46
Kocham mięsko, a takie to nawet bardzo :)
berys18 09.09.2015 13:54
pysznie wygląda
w mojej kuchni 09.09.2015 10:37
pyszne danie do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat