Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami
Przepis na karkówkę pieczoną z ziemniakami i pieczarkami, znakomicie doprawione przyprawami oraz sosem ajvar. Nie brakuje też zapiekanego, ciągnącego się żółtego sera, składnika który uwielbiamy w zapiekankach! Takie danie podane na obiad pokocha cała rodzina!
Kroki postępowania
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w talarki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów i lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki.
Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków.

Następnie posypujemy piórkami cebuli i układamy pieczarki.

Na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną ajvar lub zwykłym ketchupem. Całość posypujemy solą, pieprzem oraz czubrycą czerwoną.

Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem.
Naczynie przykrywami i całość pieczemy około godziny, w temperaturze 190 stopni. Na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkrywamy, żeby się zrumieniła. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.
