Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 4 duże szt.
pietruszka 2 duże
ziemniak 10 średnich
cebula biała 3
cebula czerwona 3
por (biała część) 1
oliwa 2 łyżki
bulion 1 szklanka
karkówka 1,5 - 2 kg bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona z warzywami

Bierzemy 1 - 1,5 kg karkówki bez kości, kroimy na plastry grubości około 1 cm, przyprawiamy (wersja dla leniwych - przyprawą do karkówki, wersja zaawansowana - pieprz świeżo mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, można natrzeć świeżo zgniecionym czosnkiem,co kto lubi ALE NIE SOLIMY) - odstawiamy przynajmniej na godzine.

4 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 10 średnich ziemniaków - obieramy, kroimy - marchew i pietruszkę na talarki, obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki. 3 cebule białe, 3 czerwone - kroimy w piórka, białą część pora w talarki.

Cebulę i por szklimy na odrobinie oliwy z oliwek.

Mięso smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, układamy w naczyniu żaroodpornym - na dnie warstwa mięsa, na to cebulę i warzywa, znowu mięso, cebula, warzywa. Ostatnią warstwę muszą tworzyć warzywa. Warzywa można też posypać przyprawami i solą.

Zalewamy wszystko szklanką bulionu i wstawiamy na dwie godzinki do piekarnika na 190 stopni.

Karkówka wychodzi soczysta i krucha - po prostu przepyszna :) a warzywka - niebo w gębie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 08.12.2012 13:03
uwielbiam karkówkę :)
ewelina/bunia 05.10.2012 19:05
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak