Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona z warzywami
4 duże marchewki, 2 duże pietruszki, 10 średnich ziemniaków - obieramy, kroimy - marchew i pietruszkę na talarki, obrane ziemniaki kroimy w ćwiartki. 3 cebule białe, 3 czerwone - kroimy w piórka, białą część pora w talarki.
Cebulę i por szklimy na odrobinie oliwy z oliwek.
Mięso smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, układamy w naczyniu żaroodpornym - na dnie warstwa mięsa, na to cebulę i warzywa, znowu mięso, cebula, warzywa. Ostatnią warstwę muszą tworzyć warzywa. Warzywa można też posypać przyprawami i solą.
Zalewamy wszystko szklanką bulionu i wstawiamy na dwie godzinki do piekarnika na 190 stopni.
Karkówka wychodzi soczysta i krucha - po prostu przepyszna :) a warzywka - niebo w gębie!