Karkówka pieczona z papryką i cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kg.
  • papryka czerwona

    2 duże szt.
  • cebula

    3 szt.
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • chili

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Natrzeć przyprawami tj. papryka, sól, pieprz, chili i majeranek. Dodać olej. Wymieszać i wstawić do lodówki na jedną noc.

2.
Paprykę i cebulę obrać. Paprykę pokroić w kostkę a cebulę w piórka. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną warstwę karkówki. Na to połowa cebuli i papryki. Przykryć resztą karkówki i ponownie ułożyć paprykę i cebulę. Lekko polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 1.5 h. w zamkniętym naczyniu. 20 min. przed końcem ściągnąć pokrywę.
paulette17
Danie podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 01.10.2015 14:12
lubię takie mięska to moje smaki :-)
dollce 01.10.2015 12:01
Zdecydowanie moje smaki :)
dagita 01.10.2015 10:22
Bardzo lubię pieczoną karkówkę :)
VioletoweKucharzenie 01.10.2015 09:19
dla mięsożerców - czyli dla mnie :-)
misia53 30.09.2015 22:40
Jak widać sporo jest nas miesozernych hihi....
berys18 30.09.2015 21:03
wspaniale wygląda
Grazyna0211 30.09.2015 20:33
smaczne danie
Jadwiga/Jaga85 30.09.2015 20:18
pyszne mięsko!
kuchcik89 30.09.2015 19:46
wygląda wyśmienicie :)
mirosława4 30.09.2015 19:39
zjadłabym takiego mięska :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat