Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karkówka wieprzowa
1 kilogram -
cebula
1 sztuka -
grzyby suszone
1 garsć -
zupa cebulowa
1 sztuka -
zupa w proszku
1 sztuka -
smietana 18%
150 ml -
sól
-
pieprz
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania KARKÓWKA PIECZONA W ZUPACH (CEBULOWEJ I BOROWIKOWEJ)
2/ Mięso lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na mięsie. Do garnuszka wsypać obie zupy i zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać grzyby i śmietanę. Roztrzepać rózgą.
3/ Gotowym sosem polać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 - 200 stopni i piec pod przykryciem ok 1 godziny. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż mięso się zarumieni a sos całkowicie zetnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)