KARKÓWKA PIECZONA W ZUPACH (CEBULOWEJ I BOROWIKOWEJ)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    1 garsć
  • zupa cebulowa

    1 sztuka
  • zupa w proszku

    1 sztuka
  • smietana 18%

    150 ml
  • sól

  • pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok 1 cm. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

2/ Mięso lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na mięsie. Do garnuszka wsypać obie zupy i zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać grzyby i śmietanę. Roztrzepać rózgą.

3/ Gotowym sosem polać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 - 200 stopni i piec pod przykryciem ok 1 godziny. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż mięso się zarumieni a sos całkowicie zetnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, kluskami śląskimi lub kopytkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stan2401 19.03.2015 21:08
wygląda bardzo smacznie
dodi 19.03.2015 12:33
super jedzonko
dollce 18.03.2015 13:39
fajny przepis
w mojej kuchni 18.03.2015 12:52
pyszne danie do zjedzenia
Aleksandra/Olcia 18.03.2015 12:23
ciekawy przepis
Ania84 18.03.2015 11:53
bardzo lubię takie mięsko, super smaki, też takie często przyrządzam
Renataj 18.03.2015 11:27
Interesujący przepis:)
aginaa 18.03.2015 10:57
ciekawe jak smakuje
wwwiolka 18.03.2015 10:56
Bardzo fajny przepis.
Pani Domu 18.03.2015 10:26
od patrzenia ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat