Karkówka pieczona w sosie grzybowym

Karkówka pieczona w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka wieprzowa

    1,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • rozmaryn świeży

    kilka gałązek
  • sól

  • olej do smażenia

  • ziele angielskie całe

    3-4 ziarna
  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    5-6 ziaren

Sos grzybowy

  • grzyby suszone

    1,5 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • zioła prowansalskie

    1/2 łyzeczki
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    1/3 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • gorąca woda

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Karkówkę nacieram solą z drobno posiekanym czosnkiem. Posypuję majerankiem oraz ziołami prowansalskimi, dodaję pokrojony rozmaryn i cebulę - całe mięso powinno być dokładnie nasmarowane. Tak przygotowaną wstawiam na noc do lodówki.
Krok 2 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam karkówkę i obsmażam ją z każdej strony na złoty kolor.
Krok 3 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Przekładam karkówkę do naczynia żaroodpornego, podlewam odrobinę wodą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz kilka suszonych grzybów (dla zapachu i smaku). Wstawiam do piekarnika i piekę do miękkości mięsa.
Krok 4 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Sos grzybowy: połowę suszonych grzybów mielę w rozdrabniaczu lub młynku do kawy na drobny pył. Resztę moczę w zimnej wodzie ok. 40 min.
Krok 5 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czekam, aż się zeszkli.
Krok 6 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Do podsmażonej cebuli dodaję całe namoczone grzyby (można pokroić, jak ktoś lubi) oraz zmielone grzybki - wszystko razem podsmażam i zalewam gorącą wodą. Gotuję na małym płomieniu ok. 20 min.
Krok 7 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Pod koniec odlewam odrobinę sosu, mieszam go z jogurtem i zagęszczam sos. Dodaję przyprawy oraz sól i pieprz do smaku - gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 8 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
Upieczoną karkówkę wyjmuję na talerz, kroję gorącą w plastry i polewam sosem grzybowym.
ania2610
Sos przygotowany w ten sposób jest doskonały w smaku, nie mówiąc o aromacie, jaki roznosi się podczas smażenia zmielonych na proszek grzybków. Właśnie dzięki temu sosu nie trzeba zagęszczać mąką, wystarczy dodać jogurt.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

25.03.2017 19:41
pyszne danie, wyobrażam sobie jakie pyszne zapachy unoszą się z talerza

Kardamonovy

21.02.2017 10:29
Ale fajne, może kiedyś też zrobię takie cudo. Na pewno znajdę na nie amatorów :).

Pani Domu

13.02.2017 10:26
świetna karkówka

ada.la

12.02.2017 20:32
pyszny obiadek

IZABELA29

11.02.2017 19:42
Pyszne mięsko

Aleksandra/Olcia

11.02.2017 18:01
aromatyczne mięsko

adelajda

11.02.2017 17:21
dobry obiadek

Ada-Gaba

11.02.2017 17:04
pyszne mięsko

Konczi

11.02.2017 16:44
Pyszna propozycja

Stenka

11.02.2017 16:25
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat