Karkówka pieczona w czerwonym winie

Karkówka pieczona w czerwonym winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka wieprzowa

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka

Przyprawy

  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • przyprawa curry

  • majeranek

    1 garść
  • liść laurowy

    1 sztuka

Dodatkowo

  • wino czerwone wytrawne

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i dobrze natrzeć solą, pieprzem, curry oraz papryką.
Następnie całość obłożyć cebulą pokrojoną w talarki, posypać majerankiem, pokruszonym listkiem laurowym i wstawić do lodówki na 2 godziny (czas można odrobinę skrócić).
Po tym czasie mięso (z cebulą) przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1/2 porcji wina i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec minimum 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem).
Po 30 minutach podlać resztą wina.
(Aby mięso dobrze się kroiło - po ostygnięciu należy je włożyć do lodówki na 2 godziny.)
Diana Rusiłowicz
Przepis wykorzystywałam już niejednokrotnie i z różnego rodzaju mięsem wieprzowym. Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 18:59
dobre mieso.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat