Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w czerwonym winie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

karkówka wieprzowa 1 kg
cebula 1 sztuka

Przyprawy

sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
majeranek 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Dodatkowo

wino czerwone wytrawne 1,5 szklanki

Porada

Przepis wykorzystywałam już niejednokrotnie i z różnego rodzaju mięsem wieprzowym. Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w czerwonym winie

Mięso umyć, osuszyć i dobrze natrzeć solą, pieprzem, curry oraz papryką.
Następnie całość obłożyć cebulą pokrojoną w talarki, posypać majerankiem, pokruszonym listkiem laurowym i wstawić do lodówki na 2 godziny (czas można odrobinę skrócić).
Po tym czasie mięso (z cebulą) przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1/2 porcji wina i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec minimum 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem).
Po 30 minutach podlać resztą wina.
(Aby mięso dobrze się kroiło - po ostygnięciu należy je włożyć do lodówki na 2 godziny.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:59
dobre mieso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak