Karkówka pieczona, prowansalska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • \"danie ze smakiem\"

    1 opakowanie
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • karkówka

    1,2 wieprzowa bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukałam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. \"Danie ze smakiem - kurczak w sosie prowansalskim\" wymieszałam z resztą przypraw i mieszanką natarłam dobrze mięso. Związałam ze sznurkiem kuchennym nadając kształt pieczeni i zawinęłam w folię spożywczą. Odłożyłam do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia włożyłam pieczeń (bez folii!) do rękawa foliowego do pieczenia, podlałam 1/2 szkl. wody i zawiązałam końce. Pakunek ułożyłam na blasze, którą wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekłam ok. 1,5 godziny. Wyjęłam blaszkę i zostawiłam mięso na 20 min. żeby odpoczęło i dopiero po tym czasie wyjęłam z rękawa, rozcięłam sznurki i pokroiłam w grube plastry. Sos z rękawa zlałam przez sitko żeby odcedzić \"farfocle, podgrzałam i zagęściłam nieco sosem pieczeniowym w proszku.

Karkówkę podałam z pieczonymi ziemniakami oraz gruszkami i żurawiną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 20.10.2011 11:34
banditka, wysłałam Ci namiary na resztę
banditka 20.10.2011 08:32
extra
Misia90 07.09.2011 17:24
ekstra
Marysia 07.09.2011 17:16
ekstra
Karolina69 07.09.2011 17:07
fajne
eli_555 09.07.2011 23:20
ale pyszna
kochanyptysiu 28.03.2011 09:30
pieknie,podane tak jak lubie!
Nina7 23.03.2011 07:27
Musi być bardzo smaczna:)
cukiereczek 16.03.2011 07:52
Lubię karkówkę
SmacznaPyza 14.03.2011 11:15
było bardzo aromatyczne od tych ziół i rzeczywiście bardzo soczyste :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat