Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mięso

karkówka wieprzowa 1 kg

Marynata

Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
Majeranek suszony Prymat
czosnek ząbki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

Karkówkę myjemy i osuszamy. Czosnek (2-3 ząbki) przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy przyprawami i czosnkiem a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny
Następnego dnia wyciągamy karkówkę z folii, zwijamy ciasno sznurkiem spożywczym i obsmażamy ją chwilkę z każdej strony, tak aby pory mięsa się zamknęły.
Tak przygotowaną karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku z termo obiegiem w 200 stopniach przez 1 godzinę ( UWAGA: czas pieczenia karkówki zależny jest od jej wagi, jeśli ma np. 2 kg to pieczemy ją 2 godziny, itp. )
Po upieczeniu wyciągamy karkówkę z rękawa, odwijamy sznurek jeszcze gdy mięso jest ciepłe, ponieważ później może być trudniej. Gdy wystygnie, kroimy na plastry, podajemy np. z chrzanem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 01.05.2016 20:58
Uwielbiam takie domowe mięsko
Bernadeta1 01.05.2016 18:38
smacznie zrobione mięsko
jagoda5913 01.05.2016 15:55
dobry pomysł
Anna169Hosz 01.05.2016 15:22
Pyszne mięsko!
Renataj 01.05.2016 14:59
Uwielbiam takie mięso - domowe, bez konserwantów i "utrwalaczy świeżości"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak