Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1,5 kg
mleko 3,2% 500 ml
czosnek ząbki 2-3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
olej rzepakowy ok 6 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona

1. Karczek oczyścić, umyć pod bieżąca zimną wodą i wytrzeć do ręcznika papierowego. Ułożyć na foli spożywczej, z każdej ze stron posmarować olejem rzepakowym, natrzeć majerankiem i obsypać solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany karczek zawinąć szczelnie we folię i włożyć do lodówki na całą noc.
2. Mięso wyjąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 1,5h. Upieczony schab zostawić w gorącym piekarniku na ok 1/2h (uchylić piekarnik).
3. Zimny karczek zawinąć ponownie w folię spożywczą, włożyć do lodówki, schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 16.11.2016 16:52
Bardzo lubię. Sto razy lepsza podawana na zimno jako wędlina niż te sklepowe.
joannaa24 28.02.2016 21:06
Fajny pomysł, w mleku jeszcze nigdy nie piekłam karczku ;)
Ela15 28.02.2016 15:35
pyszne mięsko
fotoviderek 28.02.2016 15:34
Takie mięsko lubię :)
Ola1984 28.02.2016 14:57
Konkretna porcja mięsa :) Bardzo smacznie.
kd045 28.02.2016 12:48
Bardzo pyszne! :)
Renataj 28.02.2016 12:07
Uwielbiam domową karkówkę - obowiązkowo z czosnkiem:)
mirosława4 28.02.2016 11:22
smaczna sztuka mięsa
Renata9 28.02.2016 10:25
Bardzo lubię takie mięsko, szczególnie na zimno do chlebka :-)
bryndzia93 28.02.2016 09:15
Pyszna domowa wędlinka :)
JulkaTomeczek 27.02.2016 23:29
Pyszne mięsko
Futka 27.02.2016 22:59
Bajecznie smakowita karkówka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak