Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka inaczej

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polecam takie bułeczki z karkówką, są pyszne. Świetnie sprawdzą się na niejednej imprezie.

Składniki:

Bułeczki:

mąka 400 gramów
sól 1 łyżeczka
cukier 0.5 łyżeczki
drożdże suche 1 opakowanie
woda ciepła 240 mililitrów
oliwa 1 łyżka

Farsz:

cebula 1 sztuka
karkówka 6 plastrów
rozmaryn 2 szczypty

Porada

Ja użyłam gotowej karkówki w przyprawach na grilla. Można też mięsko doprawić po swojemu.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka inaczej

  1. Do szklanki dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, drożdże, 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
  2. Do mąki dodajemy sól, drożdże, resztę wody oraz oliwę. Zagniatamy przez kilka minut ciasto.
  3. Odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy, tym razem tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
  5. Gdy ciasto jest gotowe, przebijamy je pięścią i chwilę zagniatamy. Robimy wałek i dzielimy go na 6 części. Każdą bułeczkę formujemy w podłużny placek, lekko go spłaszczamy i układamy na nim podsmażoną na maśle cebulę oraz karkówkę, wcześniej smażoną na patelni.
  6. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
  7. Etap końcowy, bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy rozmarynem.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
  9. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Kiełki do takiej bułki pasują idealnie.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak