Karkówka inaczej

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Polecam takie bułeczki z karkówką, są pyszne. Świetnie sprawdzą się na niejednej imprezie.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułeczki:

  • mąka

    400 gramów
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • woda ciepła

    240 mililitrów
  • oliwa

    1 łyżka

Farsz:

  • cebula

    1 sztuka
  • karkówka

    6 plastrów
  • rozmaryn

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

  1. Do szklanki dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, drożdże, 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
  2. Do mąki dodajemy sól, drożdże, resztę wody oraz oliwę. Zagniatamy przez kilka minut ciasto.
  3. Odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy, tym razem tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
  5. Gdy ciasto jest gotowe, przebijamy je pięścią i chwilę zagniatamy. Robimy wałek i dzielimy go na 6 części. Każdą bułeczkę formujemy w podłużny placek, lekko go spłaszczamy i układamy na nim podsmażoną na maśle cebulę oraz karkówkę, wcześniej smażoną na patelni.
  6. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
  7. Etap końcowy, bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy rozmarynem.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
  9. Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Kiełki do takiej bułki pasują idealnie.

SMACZNEGO!

Kasia Pichci
Ja użyłam gotowej karkówki w przyprawach na grilla. Można też mięsko doprawić po swojemu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat