Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka grillowana z piekarnika

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Grillowana karkówka z piekarnika to doskonałe danie na obiad, ciepłą kolację i grilla w ogrodzie. Łatwo i szybko ją przygotować. Podawać ją można z ziemniakami z wody lub grillowanymi, chlebem, frytkami. Do tego pomidory z cebulką, surówka z mieszanych sałat z oliwkami.

Składniki:

Składnik główny:

karkówka 10 sztuk

Marynata:

Musztarda chrzanowa Prymat 2 łyżki
Musztarda ze śliwowicą Prymat 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżka
Grill przyprawa ziołowa Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czosnek 2 główki
natka pietruszki 3 gałązki

Dodatkowo:

olej rzepakowy 5 łyżek

Składniki na sałatkę:

pomidory 3 sztuki
cebula 1 sztuka
rukola 5 gałązek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Porada

Aby mięso było bardziej miękkie można dodać do pieczenia 2 łyżki Coca Coli.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka grillowana z piekarnika

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w cienkie plastry  Przygotować marynatę, łącząc wszystkie składniki.

Każdy plaster karkówki posmarować marynatą i odstawić na godzinę (można dłużej).

Po tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć plastry karkówki z obu stron do zrumienienia. Podsmażone porcje mięsa przełożyć do blachy i zapiekać w piekarniku przez około godzinę, w temperaturze 180 stopni.

Podawać na liściach rukoli z sałatką z pomidorów i cebuli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak