Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową. Tradycyjne polskie drugie danie.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karkówka wieprzowa

    1 kilogram
  • oliwa

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 sztuk
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • bulion warzywny Kucharek

    500 mililitrów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyłem i pokroiłem na plastry o grubości około 1 cm. 

W misce wymieszałem dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, przeciśnięty czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.

Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła.
Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.

Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.

Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w ziarnach i natkę pietruszki.

Na tej samej patelni rozgrzałem pozostałą łyżkę oliwy i podsmażyłem cebule (pokrojoną w drobna kostkę ), dodałem do mięsa. Dusiłem pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Dodałem śmietanę.

Karkówkę podałem z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą przesmażoną na maśle.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat