Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową. Tradycyjne polskie drugie danie.

Składniki:

Składniki:

karkówka wieprzowa 1 kilogram
oliwa 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
cebula 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
bulion warzywny Kucharek 500 mililitrów
śmietana 18% 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

Mięso umyłem i pokroiłem na plastry o grubości około 1 cm. 

W misce wymieszałem dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, przeciśnięty czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.

Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła.
Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.

Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.

Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w ziarnach i natkę pietruszki.

Na tej samej patelni rozgrzałem pozostałą łyżkę oliwy i podsmażyłem cebule (pokrojoną w drobna kostkę ), dodałem do mięsa. Dusiłem pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Dodałem śmietanę.

Karkówkę podałem z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą przesmażoną na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak