Karkówka duszona w sosie własnym

Karkówka duszona w sosie własnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    75 dag (bez kości)
  • cebula

    4 sztuki
  • marchew

    4 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • smalec

    1/5 łyżki
  • mąka

    1,5 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na plastry. Rozbijamy. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą i pieprzem.

2. Smalec roztapiamy na patelni. Wrzucamy plastry karkówki i obsmażamy z obu stron na rumiano. Gdy karkówka będzie podsmażona dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy aż się zezłoci.

3. Następnie zawartość patelni zalewamy wodą (tak by przykryła całość). Dodajemy liścia laurowego, ziele, ostrą paprykę i mieszamy. Dusimy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do miękkości mięsa (około 30 minut)

4. Mąkę rozprowadzamy na miseczce z odrobiną zimnej wody (tak by miała lekko lejącą konsystencję). Z patelni wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz. Do sosu powoli, ciągle mieszając wlewamy mąkę. Zagotowujemy. Wrzucamy mięso i dusimy jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
odjechana 28.12.2014 15:13
Uwielbiam karkówkę :)
Adamorek 28.12.2014 13:15
niezłe mięsko
gosia1988 28.12.2014 12:39
pyszna karkówka :)
IwonaDD 28.12.2014 11:12
najlepsza karkóweczka!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat