Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka duszona w sosie własnym

5.0
(78)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 75 dag (bez kości)
cebula 4 sztuki
marchew 4 sztuki
czosnek 2 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
smalec 1/5 łyżki
mąka 1,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka duszona w sosie własnym

1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na plastry. Rozbijamy. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą i pieprzem.

2. Smalec roztapiamy na patelni. Wrzucamy plastry karkówki i obsmażamy z obu stron na rumiano. Gdy karkówka będzie podsmażona dodajemy pokrojoną w grube pióra cebulę i smażymy aż się zezłoci.

3. Następnie zawartość patelni zalewamy wodą (tak by przykryła całość). Dodajemy liścia laurowego, ziele, ostrą paprykę i mieszamy. Dusimy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy do miękkości mięsa (około 30 minut)

4. Mąkę rozprowadzamy na miseczce z odrobiną zimnej wody (tak by miała lekko lejącą konsystencję). Z patelni wyjmujemy mięso i odkładamy na talerz. Do sosu powoli, ciągle mieszając wlewamy mąkę. Zagotowujemy. Wrzucamy mięso i dusimy jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

odjechana 28.12.2014 15:13
Uwielbiam karkówkę :)
Adamorek 28.12.2014 13:15
niezłe mięsko
gosia1988 28.12.2014 12:39
pyszna karkówka :)
IwonaDD 28.12.2014 11:12
najlepsza karkóweczka!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak