Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka duszona w sosie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 800 g
cebula 1 duża
ząbki czosnku 4 szt
olej
mąka
czubrica zielona 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
bulion wołowy 500 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka duszona w sosie

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 2 cm kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Następnie mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
W rondlu szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (smażymy chwilę, tak by się nie przypalił), zalewamy bulionem. Mięso przekładamy do rondla, wsypujemy czubrycę, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy na małym płomieniu 50-60 min. Sos możemy zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (1 łyżeczka mąki) lub zredukować poprzez odparowanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 15.03.2016 10:28
wygląda pysznie
ada.la 18.12.2015 21:27
pyszna karkóweczka
agaK. 18.12.2015 20:37
Nie jadam wieprzowiny, może raz na pół roku albo gdzieś jak jestem, ale umiem docenić dobry smak;) Ciekawy przepis, ciekawi mnie czy wychodzi taka fajna krucha.
kd045 18.12.2015 20:23
muszę wypróbować ;]
Megg 18.12.2015 19:18
wspaniała karkówka
Motorek 18.12.2015 18:39
smaczne mięsko
sliwka 18.12.2015 18:29
Pychota;))
JulkaTomeczek 18.12.2015 17:52
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak