Karkówka curry z aromatycznym ryżem

Karkówka curry z aromatycznym ryżem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Karkówka curry z aromatycznym ryżem. Dla zagorzałych wielbicieli orientalnych smaków i połączenia mięsa z owocami. Najlepiej do tego nadadzą się naczynia żaroodporne na jedną porcję.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • karkówka wieprzowa

    2 plastry
  • pasta curry

    2 łyżki
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
  • ryż

    100 gramów
  • ananas w puszce

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • banan

    1 sztuka
  • sok z limonki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry karkówki oprószamy solą, obtaczamy w curry i oleju. Marynujemy przez 24 godziny.

Ryż gotujemy we wrzątku przez 10 min, odcedzamy mieszamy z pokrojonym w kostkę ananasem. Układamy na dno naczynia po ½ porcji.

Na ryż kładziemy po ½ banana skropionego sokiem z limonki.

Obok kładziemy mięso, na wierzch ćwiartki cebulki.
Całość zapiekamy około 2 godzin w temperaturze 120°C.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy dwóch plastrów karkówki wieprzowej po około 150 gramów. Pasta curry, czerwona. Zawsze można urozmaicić potrawę o ulubione świeże zioła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

18.02.2019 21:00
Smakowite jedzonko :)

Bożena Matuszczyk

15.02.2019 12:55
Kusząca propozycja, takie jedzonko to dla mojej rodzinki rarytasy.;)

R'n'G Kitchen

15.02.2019 23:31
Polecamy ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat