Kari ze szparagów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kuchnia z warzywami. To kari można przygotować zarówno z zielonymi jak i białymi szparagami.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielony groszek

    250 gramów
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • szparagi zielone

    700 gramów
  • ziemniaki

    500 gramów
  • oliwa truflowa

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    0.5 łyżki
  • przyprawa curry

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    250 mililitrów
  • śmietana

    4 łyżki
  • kefir

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyłuskany groszek wrzuciłem na 10 minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem.
Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem w kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem, odciąłem zdrewniałe końce. Szparagi i ziemniaki pokroiłem na 3-centymetrowe kawałki.

Podgrzałem oliwę, wymieszałem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, curry i pieprzem kajeńskim. Dodałem szparagi i ziemniaki, podlałem to wszystko rosołem, posoliłem, popieprzyłem, gotowałem na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.
Dodałem śmietanę, raz zagotowałem. Wymieszałem z groszkiem i kefirem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 21.02.2019 19:49
Smaczne jedzonko : )
Bożena Matuszczyk 21.02.2019 10:57
Apetycznie ,smacznie i kusząco;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat