Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kardamonowy biszkopt z galaretką curacao, liczi i winogronem oraz bitą śmietaną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna typ 450 1/2 szklanki
jajko 2 średnie
ksylitol 3 łyżki
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
budyń waniliowy 1 łyżka (opcja)

dodatkowo

galaretka niebieska 1 opakowanie o smaku curacao
liczi 10 sztuk
winogrona czerwone 10 sztuk
śmietana 30% 200 ml
ksylitol do smaku (lub słodzik)

Przepis i sposób przygotowania na: kardamonowy biszkopt z galaretką curacao, liczi i winogronem oraz bitą śmietaną

Biszkopt:
Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywno z solą, dodać ksylitol i ubijać dalej 3 minuty lub dłużej. Cały czas ubijając dodawać po żółtku. Ubijać jeszcze chwilę.
Do piany z jajek dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym.
Ciasto przełożyć do formy 17x17 cm wyłożonej papierem i piec 10 do 12 minut w 180 stopniach. Biszkopt zostawić w formie do wystygnięcia.
Galaretka curacao jest na 1,5 szklanki wody. Rozpuścić w 1,3 czyli trochę mniej gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Liczi obrać ze skórki, przeciąć i wyciągnąć pestki. Winogrona umyć, przeciąć i wyjąć pestki. Przekroić na ćwiartki, dodać do zimnej galaretki.
Tężejącą galaretkę wylać na zimny biszkopt w formie i odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem ubić śmietanę ze słodzikiem lub ksylitolem.
Ciasto pokroić, serwować ze śmietaną. Można dodatkowo udekorować np dekoracyjnym cukrem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 27.05.2015 11:09
kolorowy deserek
Alex_M 01.01.2015 11:03
świetny deser
jasiek 22.12.2014 15:01
niezły kolor
Renata22 21.12.2014 23:26
intrygujące połączenie składników! ;)
IKrakowianka 21.12.2014 20:51
pysznie wygląda
bietka 21.12.2014 19:44
bardzo ładnie wygląda :)
Joannasz3190 21.12.2014 17:25
Pyszności :)
Christopher 21.12.2014 17:11
Mam butelkę curacao to mogę wykorzystać do galaretki,będzie mocniejsza...ha,ha. Ciasteczko ciekawe.
Wiktoria29 21.12.2014 16:57
wygląda kosmicznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak