Kardamonowe babeczki z malinami i granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    80 g
  • cukier

    60 g
  • kakao

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    ¼ łyżeczki
  • jajo całe

    3 szt.
  • masło

    150 g
  • cukier

    80 g
  • mleko

    500 ml
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    2 szt.
  • sok z połowy cytryny

  • Składniki dodatkowe:

  • maliny czerwone i żółte

  • granat

  • kardamon

    1 mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kardamonowe babeczki z malinami i granatem foto
Jaja wbić do misy. Roztrzepać przy życiu miksera. Dodać cukier, przesianą mąkę pszenną (100 g), kakao, kardamon, sodę oczyszczoną i masło. Zmiksować.
Krok 2 - Kardamonowe babeczki z malinami i granatem foto
Masę czekoladową przełożyć na stolnicę. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Uformować w kulę i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Kardamonowe babeczki z malinami i granatem foto
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać kółka. Wylepić nimi foremki do babeczek.
Krok 4 - Kardamonowe babeczki z malinami i granatem foto
Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić.
Krok 5 - Kardamonowe babeczki z malinami i granatem foto
350 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną oraz żółtkami. Wlać do gotującego płynu i cały czas mieszając, ponownie zagotować. Przygotowany budyń ostudzić - budyń najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej.

Masło utrzeć z sokiem wyciśniętym z cytryny. Cały czas ucierając dodawać po łyżce ostudzonego budyniu. Ucierać tak długo, aż powstanie gładki krem.
Krok 6 - Kardamonowe babeczki z malinami i granatem foto
Przygotowanym kremem wypełnić babeczki.
Krok 7 - Kardamonowe babeczki z malinami i granatem foto
Udekorować malinami i ziarenkami wyłuskanymi z granatu. Babeczki schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 07.10.2013 09:13
O raju, co za uczta dla podniebienia :) Pycha :)
aniagdz 07.10.2013 08:51
przepis godny uwagi, no i ten wygląd mm;)
Ewa 07.10.2013 06:04
Brzmi pysznie
Noruas 06.10.2013 23:27
świetny deser!
treonina 06.10.2013 23:01
wyglądają cudownie
Renataj 06.10.2013 22:43
Uwielbiam babeczki w każdym smaku.
stokrotka 06.10.2013 22:23
poezja smaku!
Renata9 06.10.2013 21:59
pyszne babeczki
berys18 06.10.2013 21:53
pięknie sie prezentują
Lis 06.10.2013 21:46
wyglądają przepysznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat